menopauza

Što je menopauza?

Ušli ste u četvrto desetljeće? Primjećujete promjene?
Osjećate nalete vrućine, naglo vam se mijenja raspoloženje?

Ne morate brinuti - to su samo prvi simptomi menopauze, točnije perimenopauze, koja prethodi razdoblju promjene u životu svake žene. Osim neredovitog cikusa ili njegova izostanka, većina žena susreće se s noćnim znojenjem, umorom, nesanicom. Ali to ne mora biti tako! Uz jednostavne promjene životnih navika možemo utjecati na ublažavanje simptoma koje menopauza donosi.

menopauza

Hormonalne promjene u menopauzi

Koji su znakovi i koliko traju?

Hormonska slika žene mijenja se nakon menopauze i te promjene traju do kraja života. Simptomi se razlikuju ovisno o stanju hormona. Očekivani životni vijek se produljio pa je i razdoblje menopauze danas znatno duže nego što je nekada bilo. Za razliku od prijašnjih vremena, u kojima je menopauza bila tabu, danas je ona je prihvaćena kao novo razdoblje u životu žene u kojem svaku promjenu trebamo okrenuti u vlastitu korist!

U prvom, ranom stadiju, koji traje četiri do pet godina, pojavljuju se naleti vrućine/valunzi. Oni uglavnom nestaju u drugoj, srednjoj fazi, no tada su karakteristični znakovi poput:

  • suhoće, svrbeža i osjećaja vrućine vagine
  • urogenitalne infekcije
  • učestalog mokrenja s osjećajem pečenja
  • povećanja tjelesne težine
  • oslabljene memorija i koncentracije

U posljednjem, kasnom razdoblju menopauze, najčešće bolesti su:

  • osteoporoza
  • kardiovaskularne bolesti

Hormonalne promjene tijekom menopauze utječu na rizik od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, no rizik se može smanjiti preventivnim mjerama. Većina nabrojanih simptoma u menopauzi rezultat je smanjene razine estrogena. Paralelno s tim padom i tijelo stari i ponekad je teško podvući crtu između znakova starenja i menopauze.

menopauza

KAKO ZNAMO DA ULAZIMO U RAZDOBLJE MENOPAUZE?

Perimenopauza je razdoblje koje obično započinje nekoliko godina prije menopauze. Ako imate malo više od 40 godina, noću se probudite radi naleta vrućine, imate neredovitu menstruaciju s povremenim jakim krvarenjima - velika je vjerojatnost da ste u perimenopauzi.

Menopauza se može potvrditi i mjerenjem hormona FSH. Kad su razine hormona FSH u krvi stalno iznad 30 IU / L i menstruacija izostaje 12 mjeseci, to je potvrda da ste 'službeno' u menopauzi. No, tijekom razdoblja perimenopauze, razina estrogena u krvi fluktuira, a posljedično i razina FSH, tako da još uvijek nije moguće potvrditi menopauzu na temelju jednog mjerenja FSH-a. Menopauza se također može odrediti korištenjem anti-Mullerovog hormona (AMH). Većina promjena u menopauzi povezana je sa smanjenjem razine estrogena. Jajnici proizvode ženski spolni hormon estrogen i progesteron. Količina estrogena počinje se smanjivati i prije nego što primijetimo simptome menopauze. Nakon početka menopauze, žena provodi ostatak svog života u deficitu hormona, što se različito odražava na kvalitetu njenog života.

menopauza

Periodi menopauze

PERIMENOPAUZA JE RAZDOBLJE KOJE OBIČNO ZAPOČINJE NEKOLIKO GODINA PRIJE MENOPAUZE. AKO IMATE MALO VIŠE OD 40 GODINA, NOĆU SE PROBUDITE RADI NALETA VRUĆINE, IMATE NEREDOVITU MENSTRUACIJU S POVREMENIM JAKIM KRVARENJIMA, VELIKA JE VJEROJATNOST DA ĆE DOĆI DO MENOPAUZE.
Menopauza se može potvrditi mjerenjem hormona FSH. Kad su razine hormona FSH u krvi konstantno iznad 30 IU / L i menstruacija izostaje 12 mjeseci, menopauza se može potvrditi.

 

RAZDOBLJA U MENOPAUZI

Perimenopauza
Perimenopauza u prosjeku traje oko 4 godine, a počinje 2 do 5 godina prije menopauze. Zbog hormonalnih promjena, žena tad primjećuje simptome poput naleta vrućine, noćnog znojenja, nepravilnog menstrualnog ciklusa. Većina žena ne očekuje nalete vrućine prije menopauze pa su poprilično iznenađene kad se oni pojave.

Prijelazno razdoblje menopauze
Razdoblje koje počinje otprilike dvije godine prije zadnje menstruacije naziva se prijelaznim razdobljem menopauze. U to vrijeme žena već primjećuje blage simptome menopauze kao rezultat hormonskih promjena. Razina FSH-a već je povišena, ali znatno oscilira.
U posljednjoj godini prije početka menopauze, menstrualne nepravilnosti nastaju više od 60 dana. Tijekom tog razdoblja, čak 75% žena osjeća tegobe poput naleta vrućine, noćnog znojenja i suhoće rodnice. Uobičajeni simptomi uključuju i pad energije, poremećaje raspoloženja i slabu sposobnost koncentracije.

Postmenopauza
To je razdoblje nakon zadnje menstruacije i traje do kraja života. Postmenopauza je podijeljena na:
– rano postmenopauzalno razdoblje: traje četiri do pet godina – karakteristične su povišene razine hormona FSH, koji još uvijek fluktuiraju s vremena na vrijeme
Karakteristični znakovi: naleti vrućine, noćno znojenje, poremećaji spavanja, poremećaji raspoloženja i problemi s pamćenjem i koncentracijom.
– kasna menopauza: traje do kraja života – razina hormona je povišena FSH, ali stabilna
Karakteristični znakovi: osjećaj suhoće, peckanje, te svrbež rodnice, može biti i bolan odnos, te pogoršanje funkcije uretre.

Klimakterij
Klimakterij je razdoblje koje započinje nekoliko godina prije menopauze i traje 5 do 10 godina nakon nje. Dijeli se na:
• premenopauzu
• perimenopauzu
• postmenopauzu

Žena može imati simptome menopauze mjesecima ili godinama, a u prosjeku oni traju čak 4 godine. Oko 10% žena ima simptome menopauze koji traju i do 12 godina.

menopauza

Znakovi menopauze

Znakovi menopauze obično se pojavljuju 2 do 5 godina prije menopauze.

IZAZOVI I PROMJENE u početnom razdoblju
naleti vrućine
noćno znojenje
nesanica
poremećaji raspoloženja, anksioznost, depresija, razdražljivost
opći umor i nedostatak energije
problemi s pamćenjem i koncentracijom
Naleti vrućine najčešći su simptomi menopauze. Prema istraživanjima čak 79% svih žena osjeća nalete vrućine tijekom menopauze. Oni počinju tijekom perimenopauze i traju u prosjeku od šest do deset godina. Kod 10% žena traju čak i dvanaest godina nakon početka menopauze. Oko 70% svih žena u menopauzi ima problema s noćnim znojenjem, što je često uzrok i nesanice.

 

IZAZOVI I PROMIJENE u srednjem razdoblju
suha, osjetljiva vagina
bolan odnos
ponavljajuće urogenitalne infekcije
potreba za čestim mokrenjem
učestalo peckanje prilikom mokrenja
mokrenje noću
učestalije infekcije mokraćnog sustava
povećenje tjelesne težine
oslabljena memorija i koncentracija
Naleti vrućine i noćno znojenje nestaju u postmenopauzi, ali nažalost ne i urogenitalne promjene. To može dovesti do poteškoća s kvalitetom seksualnog života. Često se kod žena smanjuje seksualna želja.
Prekomjerna težina je puno češća u postmenopauzalnom razdoblju nego u premenopauzi. Uzrok je manja tjelesna aktivnost, atrofija mišića i sporiji metabolizam zbog smanjene razine estrogena. Najčešće dolazi do povećanja masnog tkiva u području trbuha, ali i tome se može doskočiti.

 

IZAZOVI I PROMJENE u kasnom razdoblju
Osteoporoza
Postmenopauzalna osteoporoza posljedica je nedostatka ženskog spolnog hormona, estrogena, koji je ključan za ugradnju kalcija u kosti. Osteoporoza je bolest koja se javlja zbog smanjenja mineralne gustoće i kvalitete kostiju. Mineralna gustoća kostiju (BMD) kosti najviša je u dobi od 25 godina, zatim se polako smanjuje do menopauze kada se počne ubrzano smanjivati. Posljedice su kronična bol, brži umor mišića, gubitak visine, torakalna kifoza, ograničena pokretljivost i gubitak neovisnosti.
Kardiovaskularne bolesti
Niža razina estrogena dovodi do vazokonstrikcije, pa se kod većeg broja žena javljaju problemi s visokim krvnim tlakom. Smanjenjem razine estrogena dolazi do povećanja razine LDL kolesterola i triglicerida (TG) i snižavanja razine zaštitnog kolesterola HDL, koji su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.

v

Zastupnik MenoDea za Hrvatsku.


Pavlenski Put 5 o
10000 Zagreb, Hrvatska

T: +385 91 516 60 47
E: prodaja@goldlight2910.hr
E: goldlight@goldlight2910.hr

OIB 25573404634
IBAN HR912340009111081114